Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
FoU Helsingborg
  • Den (ut)forskande staden
  • Projekt
  • Rapporter
  • Om FoU Helsingborg
Mer
      • Den (ut)forskande staden
        • Demensvänligt Helsingborg
        • Datalabbet
        • Självstyrande team
        • Invånarlabbet
        • Gestaltad livsmiljö
      • Projekt
      • Rapporter
      • Om FoU Helsingborg
    Datalabbet '
    Datalabbet '
    Gestaltad livsmiljö '
    Gestaltad livsmiljö '
    Självstyrande team '
    Självstyrande team '
    Den (ut)forskande staden '
    Den (ut)forskande staden '
    Invånarlabbet '
    Invånarlabbet '
    Demensvänligt Helsingborg '
    Demensvänligt Helsingborg '

    Datalabbet

    Datalabbet handlar om att utforska de juridiska och etiska möjligheterna för en stad att samköra invånardata för att på ett bättre sätt förstå invånarnas komplexa behov. Tillsammans med våra invånare vill vi identifiera nya offentliga tjänster som skulle kunna skapas utifrån en aggregerad förståelse av den individdata stadens förvaltningar innehar. Tjänster som skulle innebära ett ökat värdeskapande och en ökad livskvalitet för helsingborgarna.

    Den juridiska delen av hypotesen handlar om att hitta juridiskt gångbara sätt till delning av data utifrån identifierat värdeskapande för invånaren. Vad gäller de etiska aspekterna av hypotesen handlar det om att förstå invånarnas inställning till datadelning av kommunala individdata kopplat till ett ökat värdeskapande för invånaren. För Datalabbet är forskarna Jonas Ledendal, Lund universitet, och Sara Leckner, Malmö universitet, medverkande.

    Förvaltningar och bolag som är medverkande i labbet är Arbetsmarknadsförvaltningen, Kulturförvaltningen, Miljöförvaltningen, Skol- och fritidsförvaltningen, Stadsledningsförvaltningen, Stadsbyggnadsförvaltningen, Socialförvaltningen, Vård- och omsorgsförvaltningen och Helsingborgshem.

    Nyheter

    Advisory board – Första mötet

    11 december hölls det första mötet för datalabbets advisory board. Projektet presenterades för deltagarna varpå ett konstruktivt samtal fördes kring olika aspekter av AI kopplat till projektet. Då projektet fortfarande är i sin linda kretsade samtalet dels kring viktiga parametrar att ha med redan från början såsom data ur ett demokratiskt perspektiv, vilka andra liknande projekt som pågår runt om i världen och som kan vara bra att koppla ihop sig med samt vilken form av AI kan vara lämpligt att utgå från vad gäller juridiska bedömningar etcetera.

    Advisory Board

    Vi kan stolt presentera att vi nu har ett advisory board knutet till Datalabbet. Detta advisory board består av:

    Kalle Åström, professor i matematik vid Lunds universitet och ansvarig för nätverket AI Lund

    Malin Larsson, Node manager AI Sweden

    Petter Falk, projektledare RISE & doktorerar på demokratidata vid Karlstads universitet

    Stefan Larsson, lektor och docent i teknik och social förändring

    Vårt advisory board kommer att sammanträda en gång per termin för att ge relevanta inspel utifrån deras respektive inriktningar kring AI.

    Workshop – Datasamband

    Efter en workshop i våras där representanter från samtliga förvaltningar samt även från det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem deltog, är det inom kort dags för en uppföljande workshop. Förutom att forskarna Sara Leckner och Jonas Ledendal stod för en kunskapsboost och en genomgång av sina respektive forskningsfält låg fokus vid den förra workshopen på att identifiera all den personkopplade data som finns i förvaltningarnas och bolagens verksamhetssystem. Vid den kommande workshopen kommer fokus ligga på att prototypa fram intressanta samband som skulle kunna visa sig om det skulle finnas möjlighet att samköra data på en aggregerad nivå och vilka nya offentliga tjänster som då skulle kunna erbjudas invånaren.

       Vill du läsa mer? Tidigare artiklar finns i arkivet

    Arkiv

    Vi driver labbet

    Kalle Pettersson – Planeringsansvarig

    Kalle Pettersson, utvecklingschef på Socialförvaltningen, Helsingborgs stad. Jag har mångårig erfarenhet av styrning och ledning av såväl offentliga som privata organisationer. Under de senaste åren har mitt intresseområde mer och mer handlat om olika sätt att styra, leda och organisera offentlig verksamhet utifrån ett invånarperspektiv i form av co-creation, co-design, co-production och co-implementation för att dra nytta av den spetskompetens våra invånare besitter i form av användare av de offentliga tjänster vi skapar. Förutom att arbeta i Helsingborgs stad är jag även knuten till det nationella policy lab som är en del av omställningen till god och nära vård.

     

    FoU Helsingborg

    FoU Helsingborg är forsknings- och utvecklingsenheten för social hållbarhet i Helsingborgs stad.

    Kontakt

    fou@helsingborg.se

    facebook.com/fouhelsingborg