Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om FoU Helsingborg och våra projekt.
Här hittar du svar på vanliga frågor om FoU Helsingborg och våra projekt.
FoU Helsingborg är Helsingborgs stads forsknings- och utvecklingsenhet och arbetar för att bygga broar mellan forskning och stadens förvaltningar för att stärka den sociala hållbarheten i Helsingborgs stad. Detta gör vi genom konsultation, projektledning och spridning av forskningsresultat.
Genom att göra resultaten av aktuell och tvärvetenskaplig forskning tillgänglig för staden och dess förvaltningar så syftar FoU Helsingborg till att verka för att stärka Helsingborgs stads arbete med evidensbaserade metoder i det vardagliga arbetet, och skapa möjligheter för forskningsbaserad utveckling i framtagandet av nya arbetssätt i arbetet med att lösa komplexa utmaningar.
Har du frågor om FoU Helsingborg och vårt arbete är du varmt välkommen att kontakta oss på fou@helsingborg.se
FoU Helsingborg är Helsingborgs stads enhet för forskning och utveckling och arbetar således med olika områden för att främja forskning och innovation, samt göra forskningskunskap tillgänglig för staden.
FoU Helsingborg erbjuder ett antal olika tjänster och verktyg som stadens medarbetare kan ta del av, i vår toolbox kan du se vårt kompletta utbud av verktyg och tjänster.
FoU Helsingborg identifierar och kontrakterar in forskare till stadens forskningsprojekt genom ett antal olika kanaler.
Dels har FoU Helsingborg ett upparbetat forskarnätverk där de forskare som enheten tidigare arbetat med ingår och därifrån kan FoU kontakta forskare.
Sedan så samarbetar FoU Helsingborg även med ett antal universitet såsom Lunds universitet, Karlstad Universitet, Linköpings Universitet och Malmö Universitet m.f. och på universiteten finns forskningssamordnare som kan lyssna in vad ett projekt ska handla om och sedan koppla in passande forskare.
FoU Helsingborg arbetar för att bygga broar mellan akademi och praktik och arbetar både med forskare i de projekt vi driver såväl som kan assistera med att koppla in forskare i andra forsknings- och utvecklingsprojekt.
Ett bra första steg ifall du tänker att du vill koppla in en forskare i ditt projekt är att läsa igenom vår processguide och toolbox, där kan du få en tydlig överblick över vad det innebär att samarbeta tillsammans med forskare och vilka förutsättningar som behöver vara på plats för att det ska bli ett framgångsrikt samarbete.
Den (ut)forskande staden är ett projekt som drivs av FoU Helsingborg, tillsammans med Helsingborg stads ingående förvaltningar och bolag samt medverkande universitet. Syftet med Den (ut)forskande staden är att fungera som en testbädd där förvaltningar, akademi och invånare tillsammans får möjlighet att skapa och testa nya lösningar på gamla problem.
Målet med projektet är att möjliggöra för förvaltningar och bolag att genomgå en forskningsbaserad lärprocess samt att testa nya arbetssätt för att gränsöverskridande identifiera, formulera och ta sig an stadens utmaningar kopplade till livskvalitet.
Projektet sträcker sig mellan 2019 och 2022 och består av fem stycken så kallade hypoteslabb: Datalabbet, Demensvänligt Helsingborg, Gestaltad livsmiljö, Invånarlabbet och Självstyrande team. Du kan läsa mer om Den (ut)forskande staden och de fem hypoteslabben under projektets webbsida genom att följa knappen nedan.
Att ha ett tydligt invånarfokus och så långt det går arbeta tillsammans med stadens invånare är och har varit en av grundbultarna i samtliga hypoteslabb som går under Den (ut)forskande staden.
Hur involveringen sett ut har skiljt sig mellan de olika labben, delvis på grund av det individuella labbets syfte såväl som i vilket skede labben befunnit sig i.
I Demensvänligt Helsingborg, där stadens förvaltningar och bolag arbetar tillsammans med forskare för att skapa demensvänliga utemiljöer, så har samarbetet med invånarna skett mycket tätt. Där har labbets målgrupp varit med under hela processen och hjälpt till att besluta om utemiljöernas utformning och vad som fysiskt ska skapas där.
I labb som Datalabbet, där man undersökt de juridiska och etiska möjligheterna för Helsingborgs stad att förvaltningsövergripande dela och samköra sina data genom en AI-algoritm, har invånarinvolvering tagit sig uttryck i form av enkät och intervjustudier där Helsingborgarna fått ge sin input på vad de tycker i relation till Helsingborgs stads möjlighet att använda sina invånardata.
Är du nyfiken på att veta mer om hur Den (ut)forskande staden arbetat med invånarinvolvering är du varmt välkommen att kontakta oss på fou@helsingborg.se.
Resultaten av det arbete som sker i Den (ut)forskande staden och de fem hypoteslabben går att ta till sig på ett par olika sätt, och kommer att levereras i långlivade såväl som mer temporära former.
Dels så avrapporteras hypoteslabbens arbete, insatser och resultat kontinuerligt under varje labbs respektive webbsida. Vidare så kommer delar av labbens arbete att visas upp under H22 City Expo, bland annat de demensvänliga utemiljöerna som tagits fram i hypoteslabbet Demensvänligt Helsingborg, utöver det så kommer de olika hypoteslabben även att presentera sitt arbete och sina resultat på stora scenen under ”Our Future City” på Campus Helsingborg den 7-10 Juni.
Slutligen så kommer resultaten från alla medverkande forskare att sammanställas i en forskningsantologi som kommer att ges ut av FoU Helsingborg i samband med öppnandet av H22 City Expo.
Mer information om hypoteslabben och deras kontinuerliga arbete och resultat kan läsa mer om på Den (ut)forskande stadens webbsida. Information om forskningsantologin och FoU:s aktiviteter under H22 kommer att kommuniceras via FoU:s vanliga webbsida, du hittar båda genom att följa knapparna nedan.
Datalabbet är ett av fem hypoteslabb i Den (ut)forskande staden och syftar till att undersöka de juridiska och etiska möjligheterna för Helsingborgs stad att förvaltningsövergripande dela invånardata inom staden.
Tanken är att genom att hitta ett juridiskt och etiskt gångbart sätt för förvaltningarna att samla sina data och sedan analysera dessa med hjälp av en AI-algoritm så kan det hjälpa staden att se nya mönster och hitta faktorer som hjälper staden att lösa långtgående utmaningar. Det skulle till exempel kunna handla om att staden kan skapa nya tjänster som bättre svarar mot invånarnas situationer och behov. Men det kan även handla om att svara på frågor som rör stadsplanering och utformning av offentliga miljöer.
I Datalabbet ingår flera av stadens förvaltningar samt forskare från Lunds och Malmös universitet, du kan läsa mer om Datalabbets arbete och resultat på projektets webbsida genom att följa knappen nedan.
Demensvänligt Helsingborg är ett av de fem hypoteslabb som ingår i Den (ut)forskande staden och i labbet ingår flera av stadens förvaltningar och bolag, samt forskare från Lunds Universitet. Labbets arbete kretsar kring att skapa en ökad livskvalité för de helsingborgare som lever med en demenssjukdom, delvis genom att skapa förutsättningar för kunskapsspridning om demens inom staden, men även genom att skapa två demensvänliga utemiljöer, en i Husensjö park och en i Mariastaden, som har utformats tillsammans med projektets målgrupp.
De båda uteplatserna kommer att stå färdiga till våren 2022 och kommer vara lika lätta att uppskatta för stadens gemena invånare som av den som har en kognitiv sjukdom.
Att det skapas utemiljöer som är anpassade efter de behov som finns hos den som lever med en demenssjukdom, samt möjligheten att få vara med och utforma den platsen, har varit mycket uppskattat hos deltagarna ur målgruppen såväl som deras anhöriga.
Du kan läsa mer om arbetet i Demensvänligt Helsingborg på projektets webbsida genom att följa knappen nedan.
Hypoteslabbet Gestaltad livsmiljö, som är en del av Den (ut)forskande staden, syftar till att utveckla stadens interna samverkan kring stadsplaneringsfrågor. Labbet grundas i det beslut som Sveriges riksdag fattade 2018 när man antog en samlad politik för det som kallas gestaltade livsmiljöer, vilket innebär att den offentliga miljön tydligt ska innefatta konst, arkitektur, form och design. Dessa områden behöver samspela och stärka varandra för att vi ska hantera samhällsutmaningar vi står inför och få ett hållbart och jämlikt samhälle.
Med hjälp av forskare ska labbet utvärdera stadens interna samverkansprocesser kring stadsutveckling för att se hur de olika värden som finns i stadsplanering och utformning av offentliga miljöer ställs mot varandra, jämförs och jämkas samman.
Förhoppningen är att labbet ska kunna utarbeta ett koncept för hur stadens olika förvaltningar kan samverka på bästa sätt och på så vis också bidra till ökad livskvalitet för helsingborgarna i den gemensamma livsmiljön.
Du kan läsa mer om arbetet i Gestaltad livsmiljö på labbets webbsida genom att följa knappen nedan.
Invånarlabbet är ett av fem hypoteslabb i Den (ut)forskande staden och arbetar för att hitta hållbara metoder för invånardialog och tillvaratagande av invånarengagemang. Labbet grundas i tanken om att invånarnas delaktighet i planeringen och utveckling av staden och dess stadsdelar bär med sig stor potential då invånarna själva är experter på sina områden och sina behov.
Att skapa en hållbar och framförallt varaktigt struktur för invånardialog och medverkan är en mångfacetterad utmaning som labbet försöker hitta svar på. Hur kan staden engagera fler invånare i stadsdelarna kring olika stadsutmaningar? Vilka metoder och verktyg är hållbara och ger bäst effekt? Hur kan staden få medborgarna att känna att deras engagemang och medverkan tas vara på och omsätts i praktiken?
Genom ett samarbete mellan förvaltningar i staden och forskare från Campus Helsingborg, Lunds Universitet så arbetar Invånarlabbet med att försöka svara på dessa frågor genom praktiskt arbete på Fredriksdal och Plantering.
Du kan läsa mer om Invånarlabbets arbete, metoder och resultat på labbets webbsida genom att följa knappen nedan.
Självstyrande team är ett av fem hypoteslabb i Den (ut)forskande staden och handlar om att utforska alternativa sätt att organisera offentlig sektor med utgångspunkt i tillitsbaserad styrning. Labbet grundas i tanken om att genom att ge mer beslutsmöjlighet till de medarbetare som arbetar direkt mot invånaren så kan värdet och nyttan av de offentliga tjänsterna för invånaren upplevas som större.
För att testa denna tanken så arbetar olika medarbetarlag enligt en mer självstyrande metodik på flera förvaltningar runtom i staden, och lärdomarna från chef, medarbetare och kund/brukare lyfts sedan fram i gemensamma diskussionsforum ledde av den forskare som följer labbet.
Förhoppningen är att kunna visa på fördelar, utmaningar och möjliga strukturer med att gå till en mer tillitsbaserad arbetsmetod och du kan läsa mer om labbets arbete på labbets webbsida genom att följa knappen nedan.