Sveriges riksdag antog 2018 en samlad politik för det som kallas gestaltade livsmiljöer. Riksdagens beslut innebär att den offentliga miljön tydligt ska innefatta konst, arkitektur, form och design. Dessa områden behöver samspela och stärka varandra för att vi ska hantera samhällsutmaningar vi står inför och få ett hållbart och jämlikt samhälle.
Kunskap och förståelse för vilka komponenter och faktorer som spelar in för en god och hållbar livsmiljö, samt hur denna gestaltas, behöver omsättas tidigt i planeringsarbete och löpande i våra byggprocesser. Hypoteslabbet Gestaltad livsmiljö syftar till att utveckla stadens interna samverkan kring stadsplaneringsfrågor. Med hjälp av forskare ska labbet utvärdera stadens interna samverkansprocesser kring stadsutveckling.
Detta ska resultera i en nulägesanalys. Förhoppningen är att vi gemensamt ska kunna utarbeta ett koncept för hur vi samverkar på bästa sätt och på så vis också bidrar vi till ökad livskvalitet för helsingborgarna i den gemensamma livsmiljön.
Hypoteslabbet Gestaltad livsmiljö utgår ifrån hypotesen att genom att undersöka och testa stadens interna samverkan kring stadsplaneringsfrågor kan vi utveckla vår kapacitet till ett bättre gemensamt lärande. Det är hela stadens ansvar att skapa den gemensamma livsmiljön som bidrar till människors livskvalitet. Medverkande förvaltningar i labbet är Kulturförvaltningen, Stadsbyggnadsförvaltningen och Miljöförvaltningen. Medverkande forskare är Per-Johan Dahl och Ida Sandström, båda från Institutionen för arkitektur och byggd miljö vid Lunds universitet samt Johan Alvehus, Institutionen för service management, Lunds universitet.
Labbet Gestaltad livsmiljö är nu i full gång med att planera en workshop i oktober. På workshopen ska tjänstepersoner tillsammans med forskare definiera vad labbet ska göra mer konkret när det går in i genomförandefasen. Ska labbet utgå från en plats eller byggnad, ett gammalt eller framtida projekt, en tjänstemannaprocess eller politisk process? Här kommer forskarna hjälpa till med att definiera en utgångspunkt.
Vill du läsa mer? Tidigare artiklar finns i arkivet
Jag heter Hilda Knafve och jobbar som strateg på Kulturförvaltningen. I hypoteslabbet Gestaltad livsmiljö är jag planeringsansvarig. Det betyder att jag har hållit samman arbetet under labbets planeringsfas, till exempel kallat till möten och skrivit projektplan. Under hösten är det dags att ta ett steg åt sidan och lämna över till forskarna och de genomförandeansvariga. Jag ser fram emot att följa arbetet och de konkreta förändringar och förbättringar som jag tror labbet kommer resultera i.
Robert Jakobsson-Åhl, miljöinspektör på miljöförvaltningen. Jag arbetar med tillsyn inom miljö- och hälsoskyddsområdet och svarar på olika remisser om exempelvis stadsplanering. Tillsammans med mina kollegor arbetar jag för att öka förutsättningarna för ett hållbart samhälle och en god livskvalitet för alla.
Jag är en av sex genomförandeansvariga i hypoteslabbet Gestaltad livsmiljö. Som genomförandeansvariga planerar och driver vi arbetet framåt, i samarbete med bland annat forskare som är kopplade till hypoteslabbet. Tillsammans ska vi undersöka och utveckla stadens interna samverkan kring stadsplaneringsfrågor, det är ett arbete som vi hoppas kunna bidra till en bättre gestaltad livsmiljö och ökad livskvalitet.
Jag heter Jessica Jönsson och jag är stadsantikvarie hemmahörande på Kulturförvaltningen. Stadsantikvarierollen innebär att jag ansvarar för kulturmiljöfrågor inom olika bygglovs- och stadsplaneringsprocesser, likväl som att jag arbetar med rådgivning om byggnadsvård till privatpersoner.
Gestaltad livsmiljö är namnet på vårt labb, men också ett politiskt mål som slår fast att arkitektur, form, design, konst och kulturarv har avgörande betydelse i samhällsbygget eftersom den gestaltade livsmiljön påverkar alla människors hälsa och välbefinnande. Jag är en av de genomförandeansvariga i labbet och min uppgift i detta förvaltningsövergripande arbete är att medverka till att kulturmiljöperspektivet berikar stadsplaneringsprocessen och samspelar med andra sakfrågor för att för att vi tillsammans ska bidra till mervärden i utvecklingen av ett område. I vårt labb har vi valt att titta på södra Gåsebäck, ett centralt beläget och mycket komplext område med en rik historia och ett flertal utmaningar, bland annat utifrån olika miljöaspekter och svår infrastruktur. Genom att komma in tidigt i en stadsomvandlingsprocess och tydligt kommunicera våra ingångar och förväntningar kan vi förvalta och förädla viktiga värden på en plats.
Jag heter Therese och är utbildad civilingenjör inom lantmäteri på Lunds tekniska högskola. Jag arbetar på enheten för mark och exploatering som tillhör stadsledningsförvaltningen.
Min roll som exploateringsingenjör innebär upprättande av olika avtal, till exempel marköverlåtelseavtal vid försäljning av stadens mark.Jag bevakar även ekonomi och genomförandefrågor i samband med framtagandet av detaljplaner och sedan utbyggnaden av dessa.
Jag är genomförandeansvarig i hypoteslabbet Gestaltad livsmiljö. Tillsammans med övriga genomförandeansvariga ska vi driva projektet från idé till handling.
Jag heter Charlotte Svensson och jobbar som översiktsplanarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen. Som genomförandeansvarig i projektet Gestaltad livsmiljö ser jag fram emot att gemensamt utforska våra interna processer och hitta nya perspektiv och lösningar. Genom att samarbeta med forskningen hoppas jag vi hittar nya spår och vägar till utveckling.