Climate talks: Maria Wolrath Söderberg 23 nov

Välkommen på Climate talk med Maria Wolrath Söderberg

Tid: Torsdagen den 23 november kl 14-15:30
Plats: Hetch, Henckels torg 3, lokalt Trappan

Klimatgap! ­– om klyftan mellan kunskap och handling i klimatomställningen

I Sverige har vi både stor kunskap om klimatkrisen och starkt engagemang. Ändå har vi höga utsläpp per capita. Hur går det ihop? Hur resonerar vi när vi gör klimatskadliga saker och vad är det som får människor att ställa om för klimatets skull? I Maria Wolrath Söderbergs forskning om legitimeringsprocesser för att inte handla i klimatfrågan undersöker hon hur människor tänker och resonerar när det gäller målkonflikter, spänningar, värdekrockar i förhållande till klimatförändringar och hållbarhet. Hon är särskilt intresserad av vilka faktorerna som påverkar människor till mer kollektiv handling för klimatets skull. Vad är det som får fart på oss att ställa om? Och hur formar forskning om människors klimatbeteende verksamheten i de organisationer som arbetar med energi- och resurseffektivisering?

Inför sitt sommarprat 2023 sa Maria så här:

Många upplever en inre spricka mellan hur man lever och oron för framtiden. Och konstigt nog är det rätt kul att prata om. Vi är så knäppa ibland vi människor, men vi kan också vara alldeles otroligt kloka och ta ansvar, om vi fattar att det är kris.

Maria Wolrath Söderberg är docent i retorik på Södertörns högskola och forskar om svenskarnas inställning till klimatfrågor, och hur vi förhandlar med oss själva när vi gör klimatskadliga saker. Dessutom undersöker hon vilka drivkrafter som får oss att ställa om för klimatets skull. Maria driver podden ”Klimatgap” och var sommarpratare i P1 2023.

Anmäl dig till Climate talk den 23 november här.