Guide till forskningsbaserat utvecklingsarbete

Att arbeta forskningsbaserat och tillsammans med forskare kan vid första anblick verka komplicerat, särskilt om man inte gjort det tidigare. Men att arbeta med forskningsbaserad utveckling är en givande och på sätt och vis mindre komplicerad process än vid vanligt utvecklingsarbete. Att grunda sitt arbete i den senaste forskningskunskapen gör att man minskar gissningsarbetet innan man kommer fram till rätt lösning, och rätt problem.

Vi har tagit fram en enkel steg-för-steg guide för dig som vill lära dig mer om att arbeta forskningsinspirerat, och vi finns här som enhet för att hjälpa dig längs varje steg. Guiden är användbar för dig som arbetar i Helsingborg stad och vill veta mer om vad ett forskningsbaserat arbetssätt har för fördelar och hur det går till. Varje steg börjar med en sammanfattning och förklaring och efter det följer olika tips, tricks, verktyg och metoder som du kan använda för att ta dig an steget.

Steg i forskningsprocessen

Steg 1: Fånga upp ett problem

Det första och i viss mån det största steget i att arbeta med forskningsbaserad utveckling handlar om att identifiera ett problem.

Steg 2: Hur tar vi oss an problemet?

Att se hur man bäst tar sig an ett problem är nära sammanknutet med att ha identifierat de faktorer som ligger bakom problemet, så att de åtgärder man genomför får rätt effekt.

Steg 3: Förutsättningar & förberedelser

Innan det är läge att koppla in forskare i ett projekt eller innan det arbetet med att implementera en åtgärd påbörjas, så är det viktigt att först se till att säkra de förutsättningar som behövs för att projektet ska kunna genomföras.

Steg 4: Koppla in forskare

När förutsättningarna för ett forsknings- och utvecklingsprojekt är säkrade är det läge att koppla in lämpliga forskare att arbeta med.

Steg 5: Genomför projektet

Steg 6: Sammanställ och dela era resultat

Steg 7: Följ upp och utvärdera