Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
FoU Helsingborg
  • Den (ut)forskande staden
  • Projekt
  • Rapporter
  • Om FoU Helsingborg
Mer
      • Den (ut)forskande staden
        • Demensvänligt Helsingborg
        • Datalabbet
        • Självstyrande team
        • Invånarlabbet
        • Gestaltad livsmiljö
      • Projekt
      • Rapporter
      • Om FoU Helsingborg
    Invånarlabbet '
    Invånarlabbet '
    Demensvänligt Helsingborg '
    Demensvänligt Helsingborg '
    Datalabbet '
    Datalabbet '
    Gestaltad livsmiljö '
    Gestaltad livsmiljö '
    Självstyrande team '
    Självstyrande team '
    Den (ut)forskande staden '
    Den (ut)forskande staden '

    Invånarlabbet

    Resan med ”Invånarlabbet” grundas i tron om att invånarnas delaktighet i planeringen och utvecklingen av olika stadsdelar bär med sig stor potential. Det kan vara svårt att inkludera invånare i stadsutvecklingen, det finns risker och fallgropar, men också stora möjligheter.

    Planeringsansvarig för hypoteslabbet, tillsammans med olika representanter från stadens förvaltningar, bolag och civilsamhället började utforska möjligheterna kring hur fler invånare kan inkluderas i samhällsutvecklingen. Invånarlabbet vill hitta svaret på frågan hur kan staden engagera fler invånare i stadsdelarna kring olika samhällsutmaningar? Vilka metoder och verktyg är det som är hållbara och som ger effekt?

    Genom att skapa goda förutsättningar för invånare, offentliga organisationer, näringsliv och den idéburna sektorn att mötas i ”labbform” kring olika utmaningar, hittar vi gemensamma lösningar och innovationer som bidrar till ökad livskvalité i stadsdelarna.

    De ingående förvaltningarna och bolagen i Invånarlabbet är Stadsledningsförvaltningen, Arbetsmarknadsförvaltningen, Stadsbyggnadsförvaltningen och Helsingborgs hem. För att forska kring labbet är Asta Cepaite Nilsson och Marja Åkerström, båda från institutionen för strategisk kommunikation, Lunds universitet, medverkande i projektet.

    Nyheter

    Systemkartläggning

    Designforskare Johanna Tysk presenterade en sammanställning av de systemkartläggningar hon gjort tillsammans med arbetsgruppen i invånarlabbet. Kartläggningen genomfördes på flera nivåer, individ, områdes och organisationsnivå samt i viss mån på samhällsnivå. Sammanställningen är kopplad till stadens möjligheter att samskapa och samarbeta med sina invånare. Den undersökte även vilka aktörer, faktorer, relationer och system som är väsentliga i det arbetet.

    Detta gjordes i syfte att skapa en överblick över olika problembilder och visioner, samt undersöka hur dessa olika perspektiv kan informera vägen framåt. På mötet gav Johanna en introduktion till system-orienterad design och innovationsstrategi, och ledde en workshop med målet att börja klargöra kreativa utgångspunkter, processer, roller och syften.

    Nästa steg för invånarlabbet är att fortsätta att arbeta med materialet och komplettera följeforskarna Marja Åkerström och Asta Cepaite Nilssons kartläggning.

    Den sista workshoppen för året som äger rum den 14 december kommer att fokusera på att fastställa riktning och fokusområden för 2021.

    Planering och stadsvandring på Fredriksdal

    Den 23 september träffades vi, arbetsgruppen Fredriksdal, med forskarteamet för en kombinerad planering och stadsvandring.

    Det var en stålande fin dag och vi började strax efter lunch med att besöka Café Välkommen där kollegorna bjöd på kaffe och berättade om deras verksamhet, pågående aktiviteter samt samarbetet med invånare och olika aktörer i området.

    Vi spenderade resten av eftermiddagen med att djupare lära känna stadsdelen. Se den byggda miljön, uppleva grönområdena samt känslan i stadsdelen. Genom att vandra i området fick Fredriksdals kärngrupp också en bättre förståelse för vilka aktörer och verksamheter som finns, inte bara på området men även på intilliggande Drottninghög.

    Efter besöket var vi inbjudna till en träff med områdesnätverket på Fredriksdal, där vi lyssnade in aktörerna och sammanhanget. Vi hade också turen att få ta del av en presentation från tre mycket imponerande ungdomar från Fredriksdal. De hade under sommaren jobbat för kommunen i uppdrag från Arbetsmarknadsförvaltningen, med att undersöka vad barn och unga tycker och tänker om just sin stadsdel – Fredriksdal. Presentationen av deras undersökning var mycket givande och bidrog till en livlig diskussion om hur aktörerna på området kan ta tillvara på och utvecklar dessa idéer.

    Stadsvandring genom Planteringen

    Invånarlabbets arbete och planering har börjat komma igång efter sommarsemestrarna. En första aktivitet för Invånarlabbets arbetsgrupp var en gemensam stadsvandring genom stadsdelen Planteringen. Syftet med vandringen var att djupare lära känna stadsdelen. Se den byggda miljön, uppleva både pulsen och känslan i området. Genom att vandra i området fick Planteringens kärngrupp också se vilka aktörer och verksamheter som finns på området.

    Nadia Zaoujan, stadsdelsutvecklare från Arbetsmarknadsförvaltningen, och Marie Bernhold, verksamhetsutvecklare på mötesplatsen @Plantan, informerade om verksamheten och pågående aktiviteter och samarbetet med invånare och olika aktörer i området.

    Fredriksdals arbetsgrupp är i full färd att planera höstens labbar med olika aktörer i området. En stadsvandring tillsammans med forskarteamet och processteamet planeras att genomföras i september.

    Vill du läsa mer? Tidigare nyheter finns i arkivet

    Arkiv

    Vi driver labbet

    Samir Kafedzic – Planeringsansvarig

    Samir Kafedzic, samhällsstrag på enheten för samhälle och infrastruktur, Stadsledningsförvaltningen. Tillsammans med olika representanter från förvaltningar, bolag och civilsamhället vi undersöka möjligheterna kring hur vi kan inkludera invånare i samhällsutvecklingen.

    Jag är planeringsansvarig för invånarlabbet. Vår Hypotes är att invånarlabb möjliggör ökat engagemang i satsdelarna kring olika samhällsutmaningar. Genom invånarlabb ökar tilliten mellan invånare och stadens organisationer. Detta vill vi möjliggöra genom att skapa goda förutsättning för invånare, offentliga organisationer, näringsliv och idéburna sektorn att mötas i labbform kring olika utmaningar.

    Som planeringsansvarig ingår jag i ett team tillsammans med två genomförandeansvariga som planerar hypoteslabbet gemensamt. Vi ska tillsammans engagera olika aktörer i olika stadsdelar och styra mot en gemensam målbild. Genom tvärsektoriella medskapandeprocesser hittar vi nya lösningar och innovationer som bidrar till ökad livskvalité i stadsdelarna och för helsingborgarna.

    Malin Grahn Marksell – Genomförandeansvarig

    Malin Grahn Marksell, strategisk utvecklare för stadsdelsutveckling, arbetsmarknadsförvaltningen Helsingborgs stad. I mitt ordinarie uppdrag ska jag bland annat, på stadsdelsnivå, hitta olika sätt för staden att vara möjliggörare. Det arbetet förutsätter bra former för att inkludera invånare i samhällsutvecklingen.

    Jag är genomförandeansvarig för invånarlabbet på Fredriksdal. Som genomförandeansvarig ingår jag i ett team tillsammans med planeringsansvarig för invånarlabbet och med genomförandeansvarig på Planteringen. Tillsammans planerar vi hypoteslabbet.

    Vi har startat upp en process på Fredriksdal för att undersöka på vilket sätt invånarlabb kan möjliggöra ökat engagemang i stadsdelen kring olika samhällsutmaningar. Men jag är nyfiken på att även testa olika roller som staden kan ta. När invånare, offentliga organisationer, näringsliv och idéburna sektorn möts i labbform kring olika utmaningar, är staden pådrivare eller samskapare? Kan vi anta rollen som möjliggörare på olika sätt? Vad får det för inverkan på processen och resultatet?

    Medskapandeprocesser inom stadsdelsutvecklingen är kanske den viktigaste nyckeln för att hitta rätt lösningar för komplexa samhällsutmaningar. Arbetet med invånarlabb kan ge en vitaminkick rakt in i systemet.

    Dragana Curovic – Genomförandeansvarig

    Dragana Curovic, bosocial utvecklare på Helsingborgshem AB. I egenskap av bosocial utvecklare förväntas jag att, tillsammans med våra hyresgäster såväl som övriga aktörer i samhället, skapa förutsättningar för social hållbarhet i våra stadsdelar. Mina huvudverktyg i detta arbete är dialog, inkludering, samverkan och samskapande.

    Jag är genomförandeansvarig för Invånarlabbet på Planteringen och som sådan ingår jag i ett team med planeringsansvarig för Invånarlabbet och genomförandeansvarig för området Fredriksdal. Vårt gemensamma uppdrag är att planera hypoteslabb där invånare och övriga samhällsaktörer möts för att lösa aktuella utmaningar i syfte att öka den egna och andras livskvalité.

    Genom tidigare dialoger på Planteringen har vi kunnat konstatera att det finns ett stort intresse bland invånarna att delta i samtal kring samhällets såväl som områdets utmaningar. Vi har därför påbörjat en behovsinventeringsprocess i form av direkta intervjuer med representanter från olika målgrupper på området. Vi utgår ifrån att när man är med och formulerar ett behov eller en utmaning som berör en själv, vare sig man är invånare eller annan samhällsaktör, skapas de bästa förutsättningarna till att man skall vilja och kunna vara med att uppfylla behovet eller lösa utmaningen. Vi vet ännu inte om vår hypotes är rätt, men det vi vet är att när olika berörda aktörer träffas och tillsammans vrider och vänder på utmaningar ur olika perspektiv är sannolikheten stor att hållbara lösningar växer fram.

    Vi behöver inte skapa engagemang, vi skall bara hjälpa det att komma till ytan!

    FoU Helsingborg

    FoU Helsingborg är forsknings- och utvecklingsenheten för social hållbarhet i Helsingborgs stad.

    Kontakt

    fou@helsingborg.se

    facebook.com/fouhelsingborg