Demensvänligt Helsingborg
Den demografiska utvecklingen visar att andelen äldre i vårt samhälle ökar. Risken för att drabbas av en demenssjukdom ökar markant efter 80 års ålder. Idag lever 2100 helsingborgare med en demenssjukdom, en siffra som väntas överstiga 3000 år 2035. Av de som drabbats bor en stor majoritet kvar i sina hem.
För att kunna möta målgruppens behov av god livskvalitet krävs det att vi driver stadens utveckling i riktning mot att bli ett mer demensvänligt samhälle. Det ställer krav på att vi har ett samhälle med kompetens om demenssjukdomar som är anpassat och underlättar för dem med kognitiva problem. Hypoteslabbet Demensvänligt Helsingborg fokuserar på vad vi kan göra tillsammans, förvaltnings- och bolagsgemensamt, som vi som förvaltningar inte kan göra på egen hand. Utgångspunkten hittar vi i målgruppens och anhörigas behov. Involvering av målgruppen och deras anhöriga är en central del av projektet som kommer att utforskas gemensamt med forskare från CASE och Socialhögskolan på Lunds Universitet.
Medverkande forskare är Lisa Ekstam, institutionen för hälsovetenskaper, och Yvonne Johansson, socialhögskolan, Lunds Universitet. Medverkande förvaltningar och bolag är Vård och omsorgsförvaltningen, Stadsbyggnadsförvaltningen, Statsledningsförvaltningen, Socialförvaltningen, Kulturförvaltningen och Helsingborgshem.